Bead Of Life

Sunday, February 26, 2017

Cafés in Iloilo: Aldea's Cafe | How to make Sans Rival?

Feed your Spirit: [John 6:35] Then Jesus declared, "I am the bread of life.
Whoever comes to me will never go hungry, and whoever believes in me
will never be thirsty.”

Iloilo City, Philippines is the “City of Love”
It is undeniable that it continues to improve over the years
and along with these developments, many business venture also came about.

Have you noticed that there have been countless coffee shops all around the city?

Aldea’s Coffee Bar and Restaurant - located along Festive Walk Mega World. 
It serves a variety of Frappe, Tea, Fruit Beverage, Cakes, Pastries
and many more. The restaurant’s vibe is soothing.
A very good place to release stress, study,
catch-up with friends or have a date with that special someone.


One of their treats is called Choco Sans Rival - a Filipino Classic





















This dessert rooted from the
French Cake called Dacquoise. 

If you don’t have
time to go out and
indulge yourself in
this dessert, we will
show you how easy
it is to make
Sans Rival in
the comforts of
your own home.

The ingredients are simple
and easy to find:




Ingredients with Love -
[] 3 egg whites
[] 2/3 cup Ground Nuts (here I used Almond Flour or Ground Almonds)
   -You may use ground cashews, pistachios, hazelnuts, pecans etc.
[] 1 cup powdered sugar
   -You may leave this out if you don't have any on hand (see brown sugar)
[] 1/3 cup brown sugar
   -If you don't have powdered sugar, you can use just 1/2 cup regular sugar
 to make the meringue
[] 1/3 cup cake flour or AP flour will do
[] cocoa powder, whole cashews and salt optional

Procedure:
Sift all the dry ingredients together
If you are not using powdered sugar, don't sift the regular sugar
We will combine all of it to the egg whites to make the meringue

Beat the egg whites until foamy or very frothy
Gradually add (by Tablespoon) regular sugar
Beat until glossy and holds a semi-stiff peak when you lift the beater
(You may use an electric mixer)

Fold the egg whites gently to the dry ingredients
Once combined, you may pour it in a cake pan, baking sheet
or do what I did. Piping the batter to shape them.

Bake in a preheated 300F /150C oven until firm and golden brown
about 45-50 minutes just keep an eye on it.

Freeze to cool cookies before icing with the frosting of your choice.

We made a Mini Sans Rival Cake with this recipe
but you can exercise many options.



Here is a video of the step-by-step
instructions and a view of Aldea’s Coffee Bar and Restaurant. 





Enjoy!


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